Lubię takie mini przegryzajki. Dziś
wyraźnie nie miałam ochoty na typowe śniadanie .Żadne kanapki , jajecznice ,
wędliny nie wchodziły w grę. Chciało mi się czegoś małego , o intensywnym smaku
, najlepiej bez pieczywa .Stałam gapiąc się w otwartą lodówkę .W końcu
zdecydowałam sie na ser i pomidory . A potem juz kombinowałam jak to doprawić.
Czas: 5 minut
Składniki:
1 pomidor ( użyłam podłużny bo jak będzie za duży to
kanapeczka nie będzie poręczna)
4 łyżki białego sera tłustego
1 łyżka śmietany
1 czubata łyżeczka chrzanu tartego
szczypta soli
1 pełna łyżeczka czarnuszki
Umyty pomidor pokroić na 5 szerokich
plastrów.
Ser utrzeć ze śmietaną , szczyptą soli i chrzanem.
Uformować z sera 5
kulek i ułożyć na plastrach pomidorów.
Czarnuszkę uprażyć lekko na suchej
patelni ( by wydobyć ostry smak). Ostudzić.
Posypać ser z wierzchu czarnuszką.
Można posypać dodatkowo usiekanym
drobnym szczypiorkiem ( lub szczypiorem czosnku)- lub dekorować zieleniną.
2 komentarze:
Wygląda wyszukanie:)
ślicznie podane i jeszcze czarnuszka do tego to już zupełna rozpusta :)
Prześlij komentarz