Pomidory komponują się z tak różnymi
smakami , że już nic mnie nie zdziwi. Podpatrzyłam w jakichś migawkach z
programu kulinarnego pomidory w towarzystwie moreli. Nie bardzo mi to
początkowo pasowało ale nie ma takiej siły , która by mnie odwiodła od
sprawdzenia kontrowersyjnych połączeń smakowych . I bardzo dobrze . Gorąco
polecam wszystkim miłośnikom pomidorówek , którym znudziła się klasyka z ryżem
czy makaronem.
Czas: 1 godzina
Składniki:
20 dag piersi z indyka
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1 duża cebula
1/4 pora
3 czerwone papryki ( małe lub 2 duże)
3 pomidory małe ( lub 2 duże)
15 suszonych moreli
1 listek laurowy
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 łyżki oleju z pestek winogron
listki melisy lub bazylii lub
pietruszki do dekoracji
papryka mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Tabasco do smaku
3 szklanki wody
Obrać i umyć marchew, seler,
pietruszkę i por. Ułożyć wraz z mięsem , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym
, szczyptą soli w garnku . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz
i gotować ok. 45 minut pod przykryciem.
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki . Usunąć pestki (
odłożyć do miseczki), a miąższ pokroić w cząstki.
Umyte papryki przekroić na pół i
usunąć gniazda nasienne . Pokroić w paseczki.
Morele namoczyć , a potem pokroić w
paseczki.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić
cebulę i smażyć aż sie zeszkli . Dołożyć pestki z pomidorów .Chwilę smażyć.
Odcedzić wywar.
Mięso drobno pokroić (
warzywa odłożyć i użyć do czegoś innego).
Dołożyć morele, paprykę , pomidory i
mięso z indyka.
Podlać bulionem .
Gotować 15 minut.
Doprawić mieloną papryką, Tabasco,
mielonym pieprzem, solą .Podawać w miseczkach posypaną zieleniną.
* Zupa jest gęsta i syta.
** Może być łagodna - słodkawa (
specyficznego smaku nadają morele) , lub pikantna .Zależy ile damy mielonej
papryki , pieprzu i Tabasco. Muszę przyznać, ze tak jak lubię pikantne potrawy
tak ta zupa bardziej smakuje mi w wersji łagodnej.
2 komentarze:
Pomidory i morele? Oczy zrobiły mi się wielkie z wrażenia. Nie wiem, czy starczy mi odwagi na to połączenie ale zapisałam sobie ten przepis.
Tez sie zastanawiałam czy nie wyleję :) -- ale jest fantastyczna . Morele łagodzą ostrość papryki. W zasadzie można by zupełnie wyeliminować mięso - zrobić tylko na wywarze warzywnym .Spróbuj ugotować w małej ilości wody podsmażoną odrobinę cebuli , pestek pomidora z dodanym potem kawałkiem papryki i pomidorem tylko posolone z 1 morela i spróbuj . Przekonasz sie jaki to smak. Albo jeszcze lepiej zrób koktajl ze zmiksowanych warzyw + moreli .
Prześlij komentarz