czwartek, 14 lutego 2013

Pomidorowa z morelami i papryką


Pomidory komponują się z tak różnymi smakami , że już nic mnie nie zdziwi. Podpatrzyłam w jakichś migawkach z programu kulinarnego pomidory w towarzystwie moreli. Nie bardzo mi to początkowo pasowało ale nie ma takiej siły , która by mnie odwiodła od sprawdzenia kontrowersyjnych połączeń smakowych . I bardzo dobrze . Gorąco polecam wszystkim miłośnikom pomidorówek , którym znudziła się klasyka z ryżem czy makaronem.




Czas: 1  godzina

Składniki:

20 dag piersi z indyka
1 marchewka
1/2 pietruszki
 kawałek selera wielkości pietruszki
1 duża cebula
1/4 pora
3 czerwone papryki ( małe lub 2 duże)
3 pomidory małe ( lub 2 duże)
15 suszonych moreli
1 listek laurowy
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 łyżki oleju z pestek winogron
listki melisy lub bazylii lub pietruszki do dekoracji
papryka mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Tabasco do smaku
3 szklanki wody

Obrać i umyć marchew, seler, pietruszkę i por. Ułożyć wraz z mięsem , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym , szczyptą soli w garnku . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut pod przykryciem.


Pomidory  umyć i pokroić na ćwiartki . Usunąć pestki ( odłożyć do miseczki), a miąższ pokroić w cząstki.


Umyte papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Pokroić w paseczki.
Morele namoczyć , a potem pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć aż sie zeszkli . Dołożyć pestki z pomidorów .Chwilę smażyć.


Odcedzić wywar.



Mięso drobno pokroić ( warzywa odłożyć i użyć do czegoś innego).

Dołożyć morele, paprykę , pomidory i mięso z indyka. Podlać bulionem . Gotować 15 minut. 


Doprawić mieloną papryką, Tabasco, mielonym pieprzem, solą .Podawać w miseczkach posypaną zieleniną.

* Zupa jest gęsta i syta.

** Może być łagodna - słodkawa ( specyficznego smaku nadają morele) , lub pikantna .Zależy ile damy mielonej papryki , pieprzu i Tabasco. Muszę przyznać, ze tak jak lubię pikantne potrawy tak ta zupa bardziej smakuje mi w wersji łagodnej.



2 komentarze:

Olka pisze...

Pomidory i morele? Oczy zrobiły mi się wielkie z wrażenia. Nie wiem, czy starczy mi odwagi na to połączenie ale zapisałam sobie ten przepis.

Unknown pisze...

Tez sie zastanawiałam czy nie wyleję :) -- ale jest fantastyczna . Morele łagodzą ostrość papryki. W zasadzie można by zupełnie wyeliminować mięso - zrobić tylko na wywarze warzywnym .Spróbuj ugotować w małej ilości wody podsmażoną odrobinę cebuli , pestek pomidora z dodanym potem kawałkiem papryki i pomidorem tylko posolone z 1 morela i spróbuj . Przekonasz sie jaki to smak. Albo jeszcze lepiej zrób koktajl ze zmiksowanych warzyw + moreli .