poniedziałek, 25 marca 2013

,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym


Można planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym.


Czas: 45 minut

1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek)
1 jajko
1/4 szklanki rosołu
3 łyżeczki kaszy manny
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
2 marchewki ugotowane w rosole
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności)
1/2 szklanki wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta cukru do smaku
natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.)

Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie.


Mięso kurczaka zmielić w malakserze.



Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ).


Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną.


Zwinąć folię w ,, cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi.


Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała.


W tym czasie zrobić sos.
Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku.


Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry.


Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny.

* Pierwsza rada - marchewkę która dajemy na masę drobiową trzeba pokroić bardzo drobno i najlepiej położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na brzegach.

** Druga rada to jeśli jest to możliwe to przygotować danie wcześniej - wyjąć ,, cukiereczki" i położyć by zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne.

*** Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę.

Brak komentarzy: