Można planować to danie specjalnie
-można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla
dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym
np. koperkowym.
Czas: 45 minut
1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane
ze skórki , kości i chrząstek)
1 jajko
1/4 szklanki rosołu
3 łyżeczki kaszy manny
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
2 marchewki ugotowane w rosole
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy
od jego intensywności)
1/2 szklanki wody
2 łyżki kwaśnej
śmietany
szczypta cukru do smaku
natka ,, zieleniny
" do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.)
Na rosole ugotować
bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie.
Mięso kurczaka zmielić
w malakserze.
Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i
pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ).
Wyłożyć masę na folię
spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną.
Zwinąć folię w ,,
cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi.
Ułożyć w garnku do
gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok
położyć drugą marchew by się podgrzała.
W tym czasie zrobić
sos.
Rozpuścić w garnuszku
masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać
śmietanę. Doprawić do smaku.
Wyjęte ,,
cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo
inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne
plastry.
Podawać oblane sosem ,
posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny.
* Pierwsza rada -
marchewkę która dajemy na masę drobiową trzeba pokroić bardzo drobno i
najlepiej położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej
marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na
brzegach.
** Druga rada to jeśli
jest to możliwe to przygotować danie wcześniej - wyjąć ,, cukiereczki" i
położyć by zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i
dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne.
*** Ze względu na
obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków
czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz