niedziela, 10 marca 2013

Golonka z fasolą w sosie pomidorowym


Nie miałam dziś czasu na ,, bawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną).




Czas: 3 godziny

Składniki:

1 mała golonka wieprzowa
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula ( szalotka)
1/2  pora
sól
1 goździk
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
4 szklanki wody
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron

Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki.
Na rozgrzanej suchej patelni  obsmażyć warzywa by się lekko karmelizowały.


Włożyć golonkę i warzywa  do garnka. Dołożyć goździk, liście laurowe , pieprz ziarnisty i pół łyżeczki soli.


Gotować  ok. 2 godzin ( do miękkości mięsa). Po godzinie wyjąć warzywa ( użyć do innych dań ).


 Gdy golonka jest już miękka wyjąć ją z wywaru. Natrzeć ( posypać ) mieloną papryką.


Na patelni rozgrzać olej . Włożyć golonkę i obsmażyć.


Wrzucić obok golonki na patelnię fasolę z puszki razem z sosem. Dusić chwilę .Doprawić fasolkę  do smaku ( jeśli ktoś lubi ostrzejsza to po prostu dodać pieprzu mielonego i mielonej papryki).


Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
* U mnie  taka mała golonka w fasoli starczyła na 2 osoby ( usunęłam kość i podzieliłam na pół) ale dla osób z większym apetytem można ugotować po 1 sztuce na osobę.
** Warzywa użyłam na sałatkę.
*** Wywar po odtłuszczeniu ( schłodziłam z zdjęłam skrzepnięty tłuszcz ) użyłam na zupę.

Brak komentarzy: