Nie miałam dziś czasu na ,, bawienie
się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i
obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i
podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną).
Czas: 3 godziny
Składniki:
1 mała golonka wieprzowa
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula ( szalotka)
1/2 pora
sól
1 goździk
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
4 szklanki wody
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa
- przekroić na połówki.
Na rozgrzanej suchej patelni obsmażyć warzywa by się lekko karmelizowały.
Włożyć golonkę i warzywa do garnka. Dołożyć goździk, liście laurowe ,
pieprz ziarnisty i pół łyżeczki soli.
Gotować ok. 2 godzin ( do miękkości mięsa). Po
godzinie wyjąć warzywa ( użyć do innych dań ).
Gdy golonka jest już miękka wyjąć ją z wywaru.
Natrzeć ( posypać ) mieloną papryką.
Na patelni rozgrzać olej . Włożyć
golonkę i obsmażyć.
Wrzucić obok golonki na patelnię fasolę z puszki razem z
sosem. Dusić chwilę .Doprawić fasolkę do
smaku ( jeśli ktoś lubi ostrzejsza to po prostu dodać pieprzu mielonego i
mielonej papryki).
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
* U mnie taka mała golonka w fasoli starczyła na 2
osoby ( usunęłam kość i podzieliłam na pół) ale dla osób z większym apetytem
można ugotować po 1 sztuce na osobę.
** Warzywa użyłam na sałatkę.
*** Wywar po odtłuszczeniu ( schłodziłam
z zdjęłam skrzepnięty tłuszcz ) użyłam na zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz