Taki mój pomysł na wykorzystanie
wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam
za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego.
Tu po gotowaniu małej golonki
wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z
mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały mi się
do tej zupy.
Składniki:
2,5 szklanki wywaru z gotowania
wieprzowiny ( gotowanej razem z warzywami)
0,5 l przecieru pomidorowego (
gęstości kwaśnej śmietany)
3 ugotowane marchewki
sól
pieprz mielony
po 2 kromki bułki kawiarki na porcję
( czyli ok.10 sztuk)
po 1/2 łyżeczki utartego sera Cheddar
na kromkę
po 1/2 łyżeczki utartego sera
Parmezan na kromkę
po 1 łyżeczce oleju z pestek winogron
na kromkę
przyprawa do zup w płynie lub inna
która używamy
szczypta utartej gałki muszkatołowej
Podgrzać wywar z gotowania
i połączyć
go z przecierem pomidorowym- zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup i
gałką muszkatołową.
Marchewki rozetrzeć na papkę widelcem
( nie miksować - chodzi o to by były delikatne grudki).
Wymieszać z pomidorową.
Kromki bagietki skropić olejem
posypać oboma serami. Zapiekać w 200 *C ok. 7 minut ( zależy gdzie zapiekamy-
maja się zrobić złote a ser ma się rozpuścić).
Podajemy w miseczkach układając na
nalanej zupie jedną grzankę ,a drugą opierając o brzeg miseczki lub kładąc
obok- włożymy ja do zupy po zjedzeniu pierwszej bo grzanka powinna trochę
nasiąknąć zupą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz