Kremowe zupy kalafiorowe powstają u
mnie niejako przez przypadek. Jak gotuję kalafiora na inne danie to wywar ,
głąb i drobne kawałki kalafiora wykorzystuję do zrobienia zupy.
Składniki:
1/6 małego kalafiora
2
szklanki wody
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
1
łyżkę masła
sól
cukier
1
łyżeczka tartego chrzanu
groszek
ptysiowy
Od
kalafiora oddzielić liście. Podzielić go
na różyczki .
Wyciąć głąb i pokroić w drobne kawałki.
Ułożyć w garnku
różyczki kalafiora i kawałki głąba. Ugotować w lekko osolonej wodzie ze
szczyptą cukru.
Odcedzić - wyjmując łyżką cedzakową .
Zmiksować
kalafior ,śmietankę , wodę w malakserze. Wlać do garnuszka. Dodać masło.
Podgrzać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i chrzanem (trzeba uważać by
chrzan nie był gorzki).
Chrzan ma nadać zupie lekką nutę ostrości , ale nie
powinien zdominować delikatnego kalafiorowego smaku.
Podawać
ciepłą , ale nie gorącą posypaną groszkiem ptysiowym.
*Jak
juz pisałam przy innym przepisie na kalafiorowy krem- zupę gotuję na zapas i
mrożę w mini porcjach ( doskonałe są do tego kubeczki po serkach czy
jogurcikach dla dzieci ) - bo przecież nie da się ugotować 2 filiżanek .
**
Dobrym sposobem na mrożenie tak małych ilości zupy jest też tzw. ,,
tabliczka" - tzn. wlewam odmierzoną ilość zupy do płaskiego prostokątnego
pojemnika i zamrażam . Potem wytrząsam zupę z pojemnika i przekładam do
foliowego woreczka - zamykam go i układam takie tabliczki jedną na drugiej w
zamrażarce .
***
Środkowe liście kalafiora ( te nie za grube kroję drobno po umyciu i mrożę.
Potem gotuję z nich jarzynkę podobną do obgotowanej kapusty lub dodaję do zupy
jarzynowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz