sobota, 16 marca 2013

Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem


Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Nie zawsze jednak mam czas i możliwości  kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka.


Czas : 1 godzina

Składniki:
8  średnich ziemniaków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 jajko
sól
olej do smażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię )
1 duża pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 cebule
3 pomidory
pieprz mielony do smaku
papryka mielona słodka do smaku
1 łyżeczka brązowego cukru
przyprawa do sosów i zup w płynie
 cukru brązowego
1,5 szklanki wody

Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę .


Mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli. Posolić i posypać pieprzem ( po sporej szczypcie). Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni.


Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie .


Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku.


Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub  utrzeć na tarce na małych oczkach  ) ziemniaki odcisnąć na gazie  by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę soli .



Wyrobić dobrze masę ( jest luźna ) - usmażyć placki  na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.*


Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Placki podawać z gulaszem posypując drobno posiekaną natką pietruszki ( lub inną zieleniną ).
* Ziemniaki utrzeć bezpośrednio przed smażeniem bo utleniają się i robią się sine - a tak placki są złociste .

2 komentarze:

Klaudia pisze...

Nie jadłam jeszcze placków ziemniaczanych z gulaszem, ale pewnie sa pyszne.
Pięknie i apetycznie to wygląda :)

Unknown pisze...

Ja zawsze robię placek po węgiersku ( taki duży na całą patelnię z gulaszem wołowym) - ale dziś w domu był tylko kurczak . Wyszła pychotka .