piątek, 22 marca 2013

Tilapia w marynacie z sosu chili


Sosy chili Tao-Tao doskonale sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki z  chili z ananasem  , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię.


Czas:45 minut

Składniki:

2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
6 łyżek oleju z pestek winogron
1/3 cytryny
1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru
1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao)
szczypta soli
mąka do oprószenia
2 łyżki masła

Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli .



Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut. 



Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Oprószyć mąką.


Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano.


Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem.

Brak komentarzy: