Sosy chili Tao-Tao doskonale
sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki
z chili z ananasem , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy,
śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod
ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do
marynaty którą zaleję Tilapię.
Czas:45 minut
Składniki:
2 średnie filety z Tilapii ( jeśli
była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
6 łyżek oleju z pestek winogron
1/3 cytryny
1 czubata łyżeczka brązowego nie
rafinowanego cukru
1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili
( Tao-Tao)
szczypta soli
mąka do oprószenia
2 łyżki masła
Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju
( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego
cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli .
Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut.
Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką.
Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem
2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano.
Podałam z ziemniakami z wody i
surówką z kiszonej kapusty z burakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz