Moja kuzynka robi taka surówkę ale z
majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało
się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale
takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce
kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam.
Czas: 10 minut
Składniki:
20 dag kiszonej kapusty
1/3 dużego soczystego buraka
czerwonego
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz mielony
szczypiorek do dekoracji
Kapustę posiekać na drobniejsze
kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście.
Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko
ją opłukać i odcisnąć.
Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych
oczkach tarki jarzynowej na kapustę.
Doprawić szczyptą cukru i soli . Dolać
olej .Posypać mielonym pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać i
odstawić by smaki się przegryzły.
Przed podaniem posypać usiekanym
szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz