Pyszna
golonka duszona w piwie karmelowym .
Ugotowałam,
a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za
golonką u mnie przepadają .
Czas
:4 godziny
Składniki
:
3
średniej wielkości golonki
3
duże cebule
3
ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
sól
pieprz
mielony
papryka
2
liście laurowe
3
ziela angielskie
włoszczyzna
bez kapusty
2
łyżki majeranku
1
łyżeczka miodu
sos
sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów
olej
z pestek winogron
1/3
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2
szklanki piwa karmelowego ( Karmi )
Dzień
wcześniej ugotować do miękkości w
osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć
.Ostudzić
Naciąć
skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty
pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić
na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy
wcierając przyprawy ).
W
dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną
na patelni .Podlać 2 szklankami piwa
karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać
śmietankę i doprawić do smaku .
*Wywar
i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa
gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak
golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane
i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz