Kupiłam
łososia ze skórą w kawałkach ( takie wielkości 2 pudełek zapałek każdy).A ,że
dawno nie robiłam łososia gotowanego na parze to jak go przyrządzę zostało
postanowione w zasadzie już w momencie zakupu. Żeby nie utrudniać sobie pracy
obok ułożyłam ziemniaki i warzywa.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
4
kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje)
1/4
cytryny
1/2
pomarańczy
1 listek
Kafiru
szczypta
soli
szczypta
pieprzu mielonego
2
łyżki masła
2
duże ziemniaki
1 marchewka
liście
pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze
1
duży pomidor
natka
lubczyku
Wycisnąć
sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli.
Łososia
ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut.
Obrać
marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki.
Do
dolnego garnka nalać wody . Zagotować.
W
górnym garnku do gotowania na parze
ułożyć ziemniaki i marchew na
liściach pora . Postawić go na dolny garnek.
Gotować
15 minut na małym gazie .
Pomidora
pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z ryby
do ziemniaków i marchewki. Posypać usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10
minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem.
Masło
włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Podawać
polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej
sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem.
*Gotowałam
łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie
skórę usunąć albo domownicy sami ją zdejmą na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz