Często zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka,
a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak
robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad.
Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli
by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach).
Czas : 15 minut
Składniki:
4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe
kawałki kurczaka wielkości skrzydełek)
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
sół
1małe jajko
tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem
)
Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub
innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie
kości i chrząstki ( dolna łącząca
elementy skrzydełka chrząstka zostaje ).
Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe.
Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę.
Jajko roztrzepać na talerzyku.
Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce ,
jajku
i ostatecznie w
panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt.
Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron.
* Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam
usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno
schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I
muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę.
4 komentarze:
Pyszne i pomysłowe jak zwykle u Ciebie. Tylko ten arbuz mnie nie przekonuje - nie ma sezonu na niego jeszcze!
A wiesz jaki smaczny taki nawet nie w sezonie z lodówki ? Tego mi właśnie było trzeba - muszę sprawdzić jak by smakował gdyby go wcześniej skropić tabasko.
Wiem, jest pyszny, ale teraz cena poraża!
Kupowałam w Piotrze i Pawle po 3,99 zł za kg . Wziełam pół kg za 2 zł to był spory kawał .
Prześlij komentarz