niedziela, 21 kwietnia 2013

Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce


Często zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach).


Czas : 15 minut

Składniki:

4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek)
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
sół
1małe jajko
tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem )

Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie  kości i  chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ).


Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe.


Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę.


Jajko roztrzepać na talerzyku.
Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce ,


jajku


i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. 


Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron.



* Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka  tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę.

4 komentarze:

Beata pisze...

Pyszne i pomysłowe jak zwykle u Ciebie. Tylko ten arbuz mnie nie przekonuje - nie ma sezonu na niego jeszcze!

Unknown pisze...

A wiesz jaki smaczny taki nawet nie w sezonie z lodówki ? Tego mi właśnie było trzeba - muszę sprawdzić jak by smakował gdyby go wcześniej skropić tabasko.

Beata pisze...

Wiem, jest pyszny, ale teraz cena poraża!

Unknown pisze...

Kupowałam w Piotrze i Pawle po 3,99 zł za kg . Wziełam pół kg za 2 zł to był spory kawał .