Robienie gulaszu z piersi kurczaka
graniczy z lekka paranoją. Ale tak po
prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może
specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu
zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego
wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się na to , że ma być gulasz i już.
Czas: 1 godzina
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 duże cebule
1 marchewka
1 duża czerwona papryka
1 kiszony ogórek
3 łyżki oleju
mielona papryka słodka do smaku
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
2 szklanki wody
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżeczki mąki
25 dag makaronu świderki
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę
( nie za dużą- średnią ).
Mięso polać łyżką oleju , posypać
szczypta soli, papryką i pieprzem -
dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
Obrać marchew i pokroić w krążki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i
pokroić ją w paski ( grube).
Spory kiszony ogórek pokroić w
plasterki.
Obraną cebulę pokroić w pół
plasterki.
W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2
łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę.
Wrzucić pokrojone piersi z
kurczaka i smażyć aż się zrumienią.
Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek
kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki
maggi w płynie.
Zagotować i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok.
3/4 szklanki płynu.
Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz
, papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Odcedzić .
Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać
i zostawić na chwilę.
Podawać na głębokich talerzach
posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz