piątek, 5 kwietnia 2013

Tilapia w cytrusach


Nareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty.


Składniki:

2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję )
1 mandarynka
1/2 pomarańczy
1/2 czerwonego grejpfruta
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
olej z pestek winogron
1/3 łyżeczki soli
mąka do oprószenia

Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut w chłodzie.



Wyjęte z marynaty dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.



Posolić ponownie. Oprószyć mąką.


Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii.


Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek).

* Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą.

1 komentarz:

Beata pisze...

Pyszna, ale nie na dzisiaj, bo mamy oktawę wielkanocną!