Nie przepadam za krupnikami jako chyba jedyna z Rodziny. Wywalczyłam
sobie, ze krupniczki są lekkie , nic z tych , że łyżka staje. Kasza musi być
dobrze wypłukana , najlepiej z tych dużych ( np. pęczak). A ostatnio odkryłam
krupniki z kaszy jaglanej. Dziś taki prosty krupnik na serduszkach drobiowych (
będą potem z nich pierożki).
Czas: 45 minut
Składniki:
15 sztuk serduszek drobiowych (
kurzych)
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 białej części pora
2 średnie ziemniaki
2 suszone małe grzyby
3 szklanki wody
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka pokruszonych liści lubczyku (
mrożony- lub usiekanych świeżych)
szczypta przyprawy do zup ( jaka kto
używa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
szczypiorek ( lub natka pietruszki do
posypania)
Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki pokroić w
kostkę , a por w pół plasterki.
Umyć serduszka.
Włożyć do garnka serca, utarte i
pokrojone warzywa , grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny
ziarnisty , szczyptę przyprawy do zup, lubczyk. Zalać wodą.
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą ,
a następnie zalać wrzącą wodą ( ma to usunąć lekką goryczkę którą ma kasza jaglana).
Odcedzić. Dodać do zupy.
Gotować na małym gazie 45 minut.
Wyłowić serduszka i albo je pokroić i
podać w zupie albo odłożyć i zrobić z nich potem np. pierogi( ja tak robię).
Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę
surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech
się masło po prostu roztopi).
Podawać posypany pokrojoną natka
pietruszki lub szczypiorem ( ja lubię posypywać zupy jędrną dymką lub drobnym
szczypiorem bo dobrze się komponuje smakowo)..
1 komentarz:
urzekł mnie ten garnuszek/ kubeczek, no i sama zupa oczywiście! kocham tą kaszę, a zupy na sercach nie robiła nigdy :)
Prześlij komentarz