Co robicie jak zostanie Wam drobnego
makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo
robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną
na kolację ( mniam).
Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie
o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu.
Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne ale pomysł
podobny.
Spróbowałam i przepis wchodzi na
stałe do menu. Jedno wiem- muszę go ,, sprzedać" dzieciom bo wnukom na pewno się spodoba.
Czas: 15 minut
Składniki:
2 garści cienkiego makaronu nitki (
wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego, ostudzonego
2 jajka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
( pewnie mleko też może być )
szczypta soli
1 pełna łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki pszennej
olej z pestek winogron do smażenia
dodatki do wyboru ( użyłam
rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i
cukru)
Przygotować składniki na ciasto
wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do
pieczenia, cukier waniliowy.
Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem lub
mikserem).
Wrzucić w ciasto porwany na mniejsze
kawałki makaron. Wymieszać tak by cały ,,utytłał" się w cieście.
Rozgrzać olej na patelni . Kłaść
porcjami ciasto z makaronem ( jak na racuchy) i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać z dodatkami ciepłe.
* owoce proponowała bym obrać i
pokroić
** moim zdaniem smaczne były by
też z musem jabłkowym
*** z tej porcji wychodzi 6-8 placuszków zależy od tego ile makaronu włozymy i jak duże placuszki robimy
2 komentarze:
Makaronowe placuszki? O, to dopiero pomysł! Muszę spróbować je zrobić :))
Robię w tym stylu racuszki z ryżu. Hiszpańskie ;)
Prześlij komentarz