środa, 10 kwietnia 2013

Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej


Nie przepadam za krupnikami  jako chyba jedyna z Rodziny. Wywalczyłam sobie, ze krupniczki są lekkie , nic z tych , że łyżka staje. Kasza musi być dobrze wypłukana , najlepiej z tych dużych ( np. pęczak). A ostatnio odkryłam krupniki z kaszy jaglanej. Dziś taki prosty krupnik na serduszkach drobiowych ( będą potem z nich pierożki).




Czas: 45 minut

Składniki:

15 sztuk serduszek drobiowych ( kurzych)
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 białej części pora
2 średnie ziemniaki
2 suszone małe grzyby
3 szklanki wody
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka pokruszonych liści lubczyku ( mrożony- lub usiekanych świeżych)
szczypta przyprawy do zup ( jaka kto używa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
szczypiorek ( lub natka pietruszki do posypania)

Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki pokroić w kostkę , a por w pół plasterki.
Umyć serduszka.
Włożyć do garnka serca, utarte i pokrojone warzywa , grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty , szczyptę przyprawy do zup, lubczyk. Zalać wodą.


Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą ,


a następnie zalać wrzącą wodą ( ma to usunąć lekką goryczkę którą ma kasza jaglana). Odcedzić. Dodać do zupy.


Gotować na małym gazie 45 minut.


Wyłowić serduszka i albo je pokroić i podać w zupie albo odłożyć i zrobić z nich potem np. pierogi( ja tak robię).


Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi).



Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki lub szczypiorem ( ja lubię posypywać zupy jędrną dymką lub drobnym szczypiorem bo dobrze się komponuje smakowo)..

1 komentarz:

Zielona strona Flinstona pisze...

urzekł mnie ten garnuszek/ kubeczek, no i sama zupa oczywiście! kocham tą kaszę, a zupy na sercach nie robiła nigdy :)