Gruszki jako dodatek do mięs goszczą
na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki
z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam
się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem.
Czas: 15 minut
Składniki:
2 gruszki
4 łyżki cukru
szczypta brązowego cukru do smaku
2 goździki
kawałek kory cynamonu
sól
1 pomarańcza
1 plasterek cytryny
0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego
pieprzu
0,5 łyżeczki zielonego marynowanego
pieprzu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego
chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z
limonką )
Obrać gruszki , przekroić i usunąć gniazda nasienne.
Zagotować
wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,
ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny..
Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka
minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić.
Połówkę pomarańczy obrać ze skórki .
Pokroić bardzo drobno .
Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą
, pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka
minut.
Odsączyć z nadmiaru soku na sitku .
Wypełnić puste miejsca po gniazdach
nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.
1 komentarz:
Gruszka wyglada całkiem apetycznie :) dodatek do dań głównych i przystawka lub przekąska sama w sobie :) prawdziwe delikatesy, internetowe Twoje pomysły jak zawsze potrafia zainspirowac :)
Prześlij komentarz