Mięso mielone drobiowe to u mnie
żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez
skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na
zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.)
Dziś
miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam
konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie.
Czas
: 30 minut
Składniki:
20-25
dag mielonego z piersi indyka
1
żółtko
2,5
łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) *
sól
1/2
łyżeczki sosu sojowego
szczypta
pieprzu ziołowego
szczypta
curry
szczypta
kminku mielonego
mąka
do obtoczenia klopsików
liść
Kafiru
1
goździk
6
ziaren pieprzu czarnego
3
łyżki oleju z pestek winogron
1/3
szklanki bulionu warzywnego
1
łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego
1/2
łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
1
puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g
Wyrobić
mięso mielone z sosem sojowym ,
żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli .
Dokładnie wymieszać .
Uformować
6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące.
Rozgrzać
resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty.
Usmażyć kotleciki na rumiano.
Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i
włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem
kilka minut obracając w trakcie duszenia.
Kotlety na moment wyjąć z patelni.
Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć i dusić
jeszcze 5 minut na małym gazie pod przykryciem.
Podawać
z ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz