wtorek, 2 kwietnia 2013

Pochrzanione jajka


Też tak macie , że zawsze ugotuje Wam się za dużo jajek na twardo na Wielkanoc ? Ja tak robię notorycznie. Ale znalazłam na to sposób- jak widzę nadmiar  ugotowanych  leżących w skorupkach ( bo obieram sukcesywnie w miarę potrzeby) to szybciutko robię z nich wszelkiego rodzaju faszerowane. Te są jednymi z prostszych.



Czas: 10 minut

Składniki:

Jajka przekroić ze skorupkami na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białka i żółtka - skorupki odłożyć.



Białka i żółtka rozetrzeć widelcem na bardzo drobno . Dodać usiekaną natkę, majonez i chrzan. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Dokładnie wymieszać.
Wypełnić masą jajeczną puste połówki skorupek.

Panierować  kładąc masą jajeczną na bułce tartej i poruszając by sie przykleiła ( bułka).

Na patelni rozgrzać masło. Na gorące kłaść połówki jajek panierowaną stroną do patelni.
Smażyć do zrumienienia bułki tartej.



Podawać na gorąco lub zimno.

Brak komentarzy: