Orientalna wersja bulionu z żółtkiem.
Polecam miłośnikom smaków kuchni
tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by
zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić w zupełnie inne danie.
Składniki:
2 chochelki do zupy mocnego rosołu
drobiowego ( ok. 3/4 szklanki każda)
2 jajka
2 łyżki octu ryżowego ( lub winnego z
jabłek)
1 pełna łyżeczka pasty z trawy
cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny)
kawałek świeżego imbiru ( plasterek
kilku milimetrowy)
1 goździk
szczypta cukru brązowego ( 1/4
łyżeczki)
2 łyżeczki zielonego marynowanego
pieprzu ( odsączonego z zalewy)
1 łyżeczka drobno pokrojonego miąższu
twardego pomidora lub czerwonej papryki)
1 listek Kafiru
2 łyżki drobno pokrojonej dymki lub
drobnego szczypioru
1, 5 szklanki wody
kilka listków mięty
Rosół zagotować z listkiem Kafiru, imbirem,
szczyptą cukru i goździkiem. Trzymać na małym gazie kilka minut by aromaty
przeszły do wywaru. Przecedzić.
Wodę zagotować z octem i trawą
cytrynową.
Rozdzielić pojedynczo białka od
żółtek.
Na wrzącą wodę wlać 1 białko i
mieszając widelcem spowodować by ugotowało się tworząc nieregularny kształt (
kwiat).
Wyjąć łyżka cedzakową na talerzyk. Ugotować tak samo drugie i tez wyjąć
kładąc osobno.
Potem do wrzątku ostrożnie zsunąć
żółtko . Gotować pół minuty tak by środek był płynny. Wyjąć łyżką cedzakową na
talerzyk. Tak samo zrobić z drugim żółtkiem.
W miseczki wlać gorący rosół . Ułożyć
w nim białka. Na środku każdego umieścić żółtka. Żółtka naciąć delikatnie na
środku tak by ukazała się płynna ,, kieszeń" ale by żółtko się nie
rozlało.
Włożyć w tą lukę pomidora lub paprykę.
Całość posypać dymką i zielonym
marynowanym pieprzem.
Dekorować listkami mięty.
1 komentarz:
Hmmm muszę przyznać, że to bardzo ciekawa opcja. Ale chyba nie dla mnie
Prześlij komentarz