poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Rosół z ,,kwiatem,, o orientalnym smaku


Orientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków  kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić w zupełnie inne danie.





Czas: 10 minut

Składniki:

2 chochelki do zupy mocnego rosołu drobiowego ( ok. 3/4 szklanki każda)
2 jajka
2 łyżki octu ryżowego ( lub winnego z jabłek)
1 pełna łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny)
kawałek świeżego imbiru ( plasterek kilku milimetrowy)
1 goździk
szczypta cukru brązowego ( 1/4 łyżeczki)
2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu ( odsączonego z zalewy)
1 łyżeczka drobno pokrojonego miąższu twardego pomidora lub czerwonej papryki)
1 listek Kafiru
2 łyżki drobno pokrojonej dymki lub drobnego szczypioru
1, 5 szklanki wody
kilka listków mięty

Rosół zagotować z listkiem Kafiru, imbirem, szczyptą cukru i goździkiem. Trzymać na małym gazie kilka minut by aromaty przeszły do wywaru. Przecedzić.


Wodę zagotować z octem i trawą cytrynową.
Rozdzielić pojedynczo białka od żółtek.


Na wrzącą wodę wlać 1 białko i mieszając widelcem spowodować by ugotowało się tworząc nieregularny kształt ( kwiat).


Wyjąć łyżka cedzakową na talerzyk. Ugotować tak samo drugie i tez wyjąć kładąc osobno.
Potem do wrzątku ostrożnie zsunąć żółtko . Gotować pół minuty tak by środek był płynny. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk. Tak samo zrobić z drugim żółtkiem.


W miseczki wlać gorący rosół . Ułożyć w nim białka. Na środku każdego umieścić żółtka. Żółtka naciąć delikatnie na środku tak by ukazała się płynna ,, kieszeń" ale by żółtko się nie rozlało.

Włożyć w tą lukę pomidora lub paprykę.



Całość posypać dymką i zielonym marynowanym pieprzem.

Dekorować listkami mięty.

1 komentarz:

Paweł pisze...

Hmmm muszę przyznać, że to bardzo ciekawa opcja. Ale chyba nie dla mnie