sobota, 4 maja 2013

Kminkowa łopatka


Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w przyprawach stanowił kminek ziarnisty).





Czas: 2 godziny

Składniki:

1 kg łopatki ( w 2 płatach)
2 duże cebule
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki Jarzynki
3 łyżki ziaren kminku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 szklanki wody
maggi w płynie

Umyte i osuszone mięso natrzeć mielonym pieprzem , Jarzynką i mieloną papryką.



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Posypać kminkiem. Chwilę smażyć by kminek uwolnił aromat.


Cebule obrać i pokroić . Dorzucić do garnka z mięsem .Lekko zrumienić. Posolić.


Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa ( sos powinien sie w tym czasie zredukować , cebula rozgotować ).
Doprawić do smaku.


Podaję z kaszą ( jęczmienną lub gryczaną ) lub grubym makaranem.

1 komentarz:

Kaszuby wypoczynek pisze...

Wyszło fajne danie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.