Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie
zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie
w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w
przyprawach stanowił kminek ziarnisty).
Czas: 2 godziny
Składniki:
1 kg łopatki ( w 2 płatach)
2 duże cebule
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki Jarzynki
3 łyżki ziaren kminku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 szklanki wody
maggi w płynie
Umyte i osuszone mięso natrzeć
mielonym pieprzem , Jarzynką i mieloną papryką.
W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej i obsmażyć na nim mięso. Posypać kminkiem. Chwilę smażyć by kminek uwolnił
aromat.
Cebule obrać i pokroić . Dorzucić do
garnka z mięsem .Lekko zrumienić. Posolić.
Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa
( sos powinien sie w tym czasie zredukować , cebula rozgotować ).
Doprawić do smaku.
Podaję z kaszą ( jęczmienną lub
gryczaną ) lub grubym makaranem.
1 komentarz:
Wyszło fajne danie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.
Prześlij komentarz