Jeszcze jedna propozycja na
ugotowanie krupniku. W zasadzie ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany
na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio
doceniłam ich zdrowotne działanie i wszędzie tam gdzie ich dodanie nie koliduje z wyglądem czy smakiem potrawy staram się je
dodawać. W krupniku pasują zdecydowanie.
Czas: 45 minut
Składniki:
15 sztuk serduszek drobiowych (
kurzych)
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 białej części pora
3 szklanki wody
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
drobnej
3 łyżki otrębów żytnich
1 gałązka lubczyku
szczypta przyprawy do zup ( jaką kto
używa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka masła
Umyte warzywa obrać i utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka) . Por pokroić w
pół plasterki.
Od obranej marchewki
odkroić kilka plasterków które potem zostaną użyte do dekoracji talerza z zupą.
Umyć serduszka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Dołożyć resztę warzyw i smażyć mieszając aż zmiękną.
Dorzucić ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz, gałązkę lubczyku, plasterki marchewki , serduszka.
Zalać woda. Dodać
szczyptę przyprawy.
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie
. Odcedzić. Dodać do zupy.
Gotować na małym gazie 40 minut.
Wsypać otręby i gotować jeszcze 5 minut.
Wyłowić serduszka i odłożyć by potem zrobić z nich pierogi ( lub pokroić
i wrzucić ponownie do zupy).
Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę
surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech
się masło po prostu roztopi).
Podawać posypany pokrojoną natka
pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz