środa, 22 maja 2013

Szczawiowa na bulionie warzywnym


Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami . No i obowiązkowo sporo kopru.





Czas: 45 minut

Składniki:

1 pęczek świeżego szczawiu
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora
2 cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
1 goździk
1/2 łyżeczki cukru
3 jajka
2,5 szklanki wody
sól
pieprz mielony do smaku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego)
1/2 szklanki posiekanego koperku
3 łyżki masła
przyprawa do zup w płynie do smaku

Obrać i umyć warzywa ( 1 cebulkę zostawić w brązowej łusce).Pokroić je na mniejsze kawałki. Opiec na suchej patelni razem z liściem laurowym , zielem angielskim , pieprzem ziarnistym i goździkiem.



Po opieczeniu posypać cukrem i poczekać aż się z niego zrobi karmel. Zalać szklanką wody i zagotować.




Przełożyć do garnka - przelać wodę z patelni i dolać resztę wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotować 30 minut.


Wyjąć warzywa ,



a wywar przecedzić.


W czasie kiedy wywar się gotuje umyć i przebrać szczaw. Usunąć ogonki.


Pokroić listki w cienkie paseczki a te przekroić na pół. 


Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone listki szczawiu. Smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną.


Ugotować na twardo jajka - obrać ,pokroić.


Ugotować  w osolonej wodzie ryż . Odcedzić.


Osmażony szczaw dodać do warzywnego bulionu. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą , szczyptą cukru.
Wymieszać z połową usiekanego kopru.


Podawać układając na talerzu ,,kopczyk" ryżu , kawałki jajek na twardo i posypaną koprem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

smaczna musi byc:)