Widać wyraźnie , że dopadły mnie
wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej
zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji
ugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami .
No i obowiązkowo sporo kopru.
Składniki:
1 pęczek świeżego szczawiu
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora
2 cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
1 goździk
1/2 łyżeczki cukru
3 jajka
2,5 szklanki wody
sól
pieprz mielony do smaku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego)
1/2 szklanki posiekanego koperku
3 łyżki masła
przyprawa do zup w płynie do smaku
Obrać i umyć warzywa ( 1 cebulkę
zostawić w brązowej łusce).Pokroić je na mniejsze kawałki. Opiec na suchej
patelni razem z liściem laurowym , zielem angielskim , pieprzem ziarnistym i
goździkiem.
Po opieczeniu posypać cukrem i poczekać aż się z niego zrobi
karmel. Zalać szklanką wody i zagotować.
Przełożyć do garnka - przelać wodę z
patelni i dolać resztę wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotować 30 minut.
Wyjąć warzywa ,
a wywar przecedzić.
W czasie kiedy wywar się gotuje umyć
i przebrać szczaw. Usunąć ogonki.
Pokroić listki w cienkie paseczki a te
przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić
pokrojone listki szczawiu. Smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną.
Ugotować na twardo jajka - obrać
,pokroić.
Ugotować w osolonej wodzie ryż . Odcedzić.
Osmażony szczaw dodać do warzywnego bulionu.
Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą
, szczyptą cukru.
Wymieszać z połową usiekanego kopru.
Podawać układając na talerzu
,,kopczyk" ryżu , kawałki jajek na twardo i posypaną koprem.
1 komentarz:
smaczna musi byc:)
Prześlij komentarz