Nie wiem jak Wy ale ja osobiście ( a
i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion
lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz
czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego
bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu.
Czas: 5 minut
Składniki:
300 ml mocnego bulionu drobiowego*
300 ml soku pomidorowego * *
2 czubate łyżeczki koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka drobnych listków tymianku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier brązowy do smaku
Zmieszać w garnku bulion z sokiem pomidorowym ( włożyłam zamrożony
bulion i rozmroziłam go w soku).
Dodać koncentrat i zagotować całość .
Doprawić
zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą brązowego cukru.
Otrzeć z gałązki młode -małe listki
tymianku.
Zupę rozlać do bulionówek ( filiżanek
lub kubeczków) - posypać dla dekoracji i smaku listkami tymianku.
Podawać ciepłą ale nie gorącą -musi
mieć temperaturę odpowiednia do picia.
*
Miałam zamrożony
** Użyłam Pudliszek pikantny
1 komentarz:
fajny pomysł:)
Prześlij komentarz