Podstawowy przepis na gołąbki (
tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem (
z reguły dodaję do farszu otarty majeranek).
Świeży tymianek nadaje potrawom
specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe
gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem.
Czas : 2 godziny
Składniki :
1 główka białej kapusty
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag
suchego )
3-4 cebule (
pokrojone drobno )
garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych
listków )
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki mąki
szczypta cukru
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z
dodatkiem przyprawy do zup ( typu np. Jarzynka)
Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż - odcedzić *.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę.
Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku i natki.
Doprawić solą , pieprzem, maggi w płynie.
Ułożoną w dużym garnku kapustę- zalać wodą i zagotować.
Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne
wierzchnie liście ( cierpliwie czekając aż zmiękną bo jak będziemy je odrywać
na siłę popękają )**.
Zawijać po 2 łyżki farszu w
liść kapusty ( jak krokiety w naleśnikach).
By zabezpieczyć gołąbki przed
przypaleniem ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka,
a na nich układać
gołąbki .
Zalać wodą, bulionem lub
wywarem warzywnym.
Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka *** .
W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej ( 2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
Rozprowadzić wywarem z
gotowania ( dodawać po pół szklanki tak by osiągnąć ostatecznie gęstość jaka
będzie nam odpowiadać ).
Włożyć koncentrat pomidorowy-
wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem,
pieprzem mielonym i maggi. ****
Włożyć w sos gołąbki i chwilę
dusić by przeszły smakiem.
Podawać polewając gołąbki sosem
i posypując otartymi listkami tymianku ( sporo).
Ja podaje bez dodatku
ziemniaków czy pieczywa bo lubimy je jeść po prostu z dużą ilością sosu.
* W dużej ilości wody bo tak po
prostu wygodniej sie gotuje -nie trzeba pilnować czy ryż się nie przypali. Gotujemy ok. 15 minut
od zagotowania wody. Tak samo gotujemy ryż w woreczkach.
** Resztę kapusty posiekać w
cienkie paski i obgotować - można z niej potem zrobić bigos, kapuśniak ,
jarzynkę
*** Z tej porcji powinno wyjść
ok. 25 sztuk gołąbków
**** Oczywiście sos można
zrobić do całości gołąbków lub tylko do ich części bo np. resztę chcemy zrobić
w innym sosie - wtedy po prostu zmniejszamy odpowiednio proporcje.
1 komentarz:
tak przyprawionych jeszcze nie jadłam:)
Prześlij komentarz