niedziela, 7 lipca 2013

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre.






Czas : 45 minut



Składniki :



0,5 kg ziemniaków ugotowanych

1/3  szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki otrębów żytnich

1 jajko

1 łyżka oleju

1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół ( koper, tymianek, natka pietruszki)



Przygotować ciasto na knedel



( tak jak na kopytka)  tzn. ugnieść praską ziemniaki i wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną , jajkiem , szczyptą soli i otrębami.




Masę knedlową wyłożyć na płat folii spożywczej .Zwinąć folię tak by otulała ciasto dokładnie ze wszystkich stron.



 Ułożyć knedel w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.





Zdjąć z gazu. Wyjąć z garnka i poczekać chwilę. Odwinąć. Posmarować łyżka oleju.

Posypać ze wszystkich stron usiekanymi ziołami.



Kroić nitką ( lub nożem maczanym w zimnej wodzie)  w grube plastry i podawać do mięs w sosie.



* Podałam z gulaszem wieprzowym z łopatki gotowanym z marchewka i soczewicą.

2 komentarze:

Unknown pisze...

fajny pomysł, bardzo ciekawe:)

Nashelly pisze...

Uwielbiam wszelkie ziemniaczane dania, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl