Kompletnie nie wiem czemu ta potrawa
tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę
połączona z gulaszem Szatańskie jadło.
W oryginalnym przepisie Babci był to
gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek kopru
2 duże cebule
2 kiełbasy śląskie
10 dag boczku wędzonego
30 dag mięsa od szynki na gulasz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 pomidory
pieprz mielony
sól
papryka mielona
sok z cytryny do smaku do kapusty
maggi w płynie do smaku
3 szklanki wody
Główkę kapusty obrać z wierzchnich
liści. Przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie paski ( jak do kiszenia).
W garnku rozgrzać masło i olej
.Wrzucić kapustę i dusić mieszając aż zmięknie.
Usiekać koperek.
Dolać 1 szklankę wody i wsypać 3/4
koperku. Lekko posolić i dodać szczyptę cukru.
Dusić 30 minut.
W tym czasie pokroić boczek i wrzucić
do nagrzanego garnka z grubym dnem
Smażyć do zrumienienia.
Cebule, kiełbasę i mięso pokroić jak do
gulaszu.Cebulę posypać odrobiną cukru by zmiękła.
Pokrojone w drobną kostkę pomidory
dołożyć do gulaszu.
Podlać wodą . Wrzucić przyprawy, wlać łyżkę maggi w płynie.
Gotować ok. godziny aż mięso będzie miękkie.
Doprawić do smaku kapustę i gulasz (
kapustę solą, cukrem - sokiem z cytryny- a gulasz na ostro pieprzem, papryką,
maggi w płynie)
Można podawać w dwojaki sposób:
-tak jak ja podałam -gulasz ułożony
na kapuście z koperkiem
lub
-wymieszać kapustę z gulaszem i
podawać jak taki a'la letni bigos
1 komentarz:
dla mnie pyszne, ja bym powiedziała, że niebiańskie jedzenie:D:D
Prześlij komentarz