sobota, 13 lipca 2013

Prawie ,,szatańskie jadło" ( taki a'la bigos) z młodej kapusty


Kompletnie nie wiem czemu ta potrawa tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę połączona z gulaszem Szatańskie jadło.

W oryginalnym przepisie Babci był to gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne.





Czas: 1 godzina


Składniki:


1 główka młodej kapusty

1 pęczek kopru

2 duże cebule

2 kiełbasy śląskie

10 dag boczku wędzonego

30 dag mięsa od szynki na gulasz

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

4 ziarna czarnego pieprzu

4 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła

2 pomidory

pieprz mielony

sól

papryka mielona

sok z cytryny do smaku do kapusty

maggi w płynie do smaku

3 szklanki wody


Główkę kapusty obrać z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie paski ( jak do kiszenia).

W garnku rozgrzać masło i olej .Wrzucić kapustę i dusić mieszając aż zmięknie.



Usiekać koperek.



Dolać 1 szklankę wody i wsypać 3/4 koperku. Lekko posolić i dodać szczyptę cukru.

Dusić 30 minut.



W tym czasie pokroić boczek i wrzucić do nagrzanego garnka z grubym dnem

Smażyć do zrumienienia.



Cebule, kiełbasę i mięso pokroić jak do gulaszu.Cebulę posypać odrobiną cukru by zmiękła.

Wrzucić do boczku cebulę, a potem mięso. Podsmażyć na rumiano.

Pokrojone w drobną kostkę pomidory dołożyć do gulaszu.


Podlać wodą . Wrzucić przyprawy, wlać łyżkę maggi w płynie. Gotować ok. godziny aż mięso będzie miękkie.



Doprawić do smaku kapustę i gulasz ( kapustę solą, cukrem - sokiem z cytryny- a gulasz na ostro pieprzem, papryką, maggi w płynie)



Można podawać w dwojaki sposób:


-tak jak ja podałam -gulasz ułożony na kapuście z koperkiem

lub


-wymieszać kapustę z gulaszem i podawać jak taki a'la letni bigos

1 komentarz:

Unknown pisze...

dla mnie pyszne, ja bym powiedziała, że niebiańskie jedzenie:D:D