Sos do pulpetów jest często zupełnie
przypadkowy. Szczególnie jak gotuję pulpety na zapas. Zrobię ich więcej,
podzielę na porcje i zamrożę ( z reguły razem z porcją wywaru z gotowania).A
potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie
wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus,
kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej
papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :)
Czas: 45 minut
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą)
3 łyżki bułki tartej
1/3 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
1/2 żółtej papryki
1 duży pomidor
1 duża cebula
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
0,5 szklanki wywaru z gotowania
pulpetów
szczypta soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminku mielonego
Nastawić wywar warzywny na gotowanie
pulpetów *.
Miąższ z bułki pokruszyć i zalać
mlekiem.
Do mięsa dodać jajko ,namoczoną bułkę
zmieszaną z bułką tartą.
Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym i maggi w
płynie.
Podzielić na 12 części .Formować
kulki- obtaczać w mące - ułożyć na wysypanej mąką desce ( tacce) wkładać na
wrzący wywar i gotować 20 minut.
Wyławiać łyżka cedzakową.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając aż się zeszkli.
Wsypać przyprawy i dołożyć gałązkę
rozmarynu. Mieszając smażyć kilka minut by przyprawy uwolnią smaki.
Dorzucić drobno pokrojoną paprykę i
pomidora. Posolić. Dusić mieszając 5 minut by zmiękły.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 20 minut ( sos powinien się zagęścić ).
Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Doprawić do smaku .
Pulpety podawać w sosie. Posypać
listkami natki pietruszki i tymianku.
Podałam z kuskusem na sypko i sałatą
z minimalistycznym dresingiem ( olej z
pestek winogron, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru ).
* Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z Vegetą , Jarzynką lub tym co kto używa.
** Można część zamrozić.
1 komentarz:
Robię dokładnie takie same mrożone zapasy. Wystarczy później chwila i obiad gotowy:)Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz