Czas : 30 minut
Składniki :
2 filety z pstrąga
sól- szczypta
pieprz mielony-szczypta
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
gazowanej
4 łyżeczki soku z cytryny
szczypta curry
1 łyżka oleju z pestek winogron
do ciasta
olej do głębokiego smażenia
Filety umyć i osuszyć. Usunąć
ości ( zawsze jakieś są i warto sprawdzić by ich się pozbyć).Zdjąć delikatnie
skórę. Posolić i posypać szczyptą pieprzu.
Przygotować ciasto w którym
będzie się moczyć rybę przed smażeniem.
Zmieszać na gładkie gęste
ciasto mleko, wodę gazowaną, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli
, sok z cytryny, szczyptę pieprzu , szczyptę curry. Odstawić na 15 minut.
Dodać olej do ciasta.
Ubić piane z białka i połączyć
z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej do
głębokiego smażenia.
Filety podzielić na pół ( lub
jeśli są mniejsze smażyć w całości). *Moczyć w cieście filet .
Kłaść na
rozgrzany tłuszcz .Smażyć z obu stron
na rumiano.
Podałam z frytkami i surówką.
Dodatkowo podać cytrynę .
* Jeśli zostanie ciasta można w
nim moczyć plastry pomidorów, listki sałaty itp. i smażyć małe racuchy z
warzywami.
2 komentarze:
pysznie wygląda:)
Ależ wspaniale wygląda, smakuje na pewno bardzo.
Myślę,że inne ryby też można w ten sposób przyrządzić.
Prześlij komentarz