Druga wersja szczawiowej z kaszą
której inspiracją był Szczawiowy krupnik Heni ( Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni )
Najlepsza jest ze świeżego szczawiu.
Dodałam sporo kopru .Zamiast kaszy
jęczmiennej użyłam jaglanej i dołożyłam tak jak w tradycyjnej szczawiowej jajka
na twardo.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera ( wielkości pietruszki )
1/3
białej części pora
1/4
szklanki kaszy jaglanej
1
spory pęczek szczawiu
1/2
pęczka koperku
2
łyżki masła
sól
do doprawienia
liść
laurowy
2
ziela angielskie
6
szklanek wody
1/2
szklanki wrzątku
1
gałązka lubczyku
maggi
w płynie
Kaszę
jaglaną zalać wodą i kilkakrotnie wypłukać.
Na końcu przelać wrzącą wodą i odcedzić.
Włożyć ją do garnka z 1/2 szklanki lekko
osolonego wrzątku i gotować 15 minut aż wchłonie całą wodę. Przykryć i
odstawić.
Ćwiartkę
z kurczaka przekroić na pół .
Obrać
warzywa. Zrumienić na suchej patelni jak do rosołu.
Przygotować
przyprawy- liść laurowy, ziele
angielskie , gałązkę lubczyku, pieprz czarny w ziarnach.
Umieścić
mięso i warzywa w garnku, wlać 1 łyżkę maggi w płynie, dołożyć przyprawy
--zalać wodą ,
doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę.
Wyjąć
kurczaka i warzywa z wywaru ( użyć je do innych dań)*
Bulion przecedzić.
Odłożyć
marchew, pietruszkę i seler do sałatki.
Mięso z kurczaka , 1 marchewkę i 1/2
litra bulionu zostawić na galaretkę.
Szczaw
umyć i osuszyć. Oderwać ogonki i usiekać drobno. Umyty i osuszony koper usiekać
drobno.
Podsmażać
przez kilka minut na maśle szczaw. Dodać
i koper.
Zalać
resztą bulionu i gotować jeszcze 10
minut.
W
tym czasie ugotować jajka na twardo (lub
jajka w koszulkach ).Obrać i pokroić na kawałki.**
Podawać
posypaną koprem z porcją kaszy jaglanej, plasterkami ugotowanej marchewki i
kawałkami jajek.***
* Z
udka i części bulionu ( 1/2 litra) zrobię galaretę drobiową.
A z warzyw
sałatkę.
***
Połowę zupy zamroziłam bo wyszło jej dla 4 osób. Podam kiedyś z ziemniakami w
plastrach lub zmiksowaną na krem ze
śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz