czwartek, 28 lipca 2011

Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :


Zaciekawił mnie przepis Heni
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/26617/szczawiowy-krupnik.html

A generalna próba mojej wersji- muszę przyznać, że udana. Dzięki Heniu .



Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1/3 białej części pora
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki pęczaku
1 kostka bulionu drobiowego ( lub Bulionetka Knorra - daję zamiast doprawiać maggi czy przyprawą do zup )
2 szklanki pokrojonego w paseczki szczawiu
1 szklanka pokrojonego koperku
1 łyżka masła
sól do doprawienia
4 szklanki wody
Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .

Brak komentarzy: