sobota, 17 sierpnia 2013

Chicken Curry wg Buni


Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny  dodatek do potrawy).




Czas: 45 minut



Składniki:



2 pojedyncze piersi z kurczaka

4 średniej wielkości ziemniaki

1 jabłko

1 banan

2 duże cebule

6 łyżek oleju z pestek winogron

200 ml płynnego jogurtu

7,5 dag mleczka kokosowego w proszku( 1 opakowanie)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 opakowanie pasty Konokwan ( Tom Kha  Paste)*

skórka z 1/2 cytryny

2 liście Kafiru

1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego nie oczyszczanego

2 łyżeczki mielonej papryki

2 łyżeczki curry w proszku

sól

pieprz mielony

1,5 szklanki wody


 Pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na gorący olej i zeszklić.



Piersi pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż lekko zbrązowieje ( ok. 4 minuty).



Dołożyć pastę Tom, listki Kafiru, otartą skórkę z cytryny i koncentrat  .


Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jabłko.



Dołożyć do garnka. Wlać wrzątek. Wsypać mleko kokosowe.

Gotować ok.30 minut.



Obrać banana i pokroić w plastry dołożyć do curry .



Gotować 5 minut .



Wymieszać z jogurtem.

Doprawić do smaku papryka mieloną cukrem , curry w proszku, solą i pieprzem.





*    Można doprawić dodając swoje przyprawy( trawę cytrynową, olej palmowy, cukier, sok z limonki, odrobinę pasty krewetkowej ).