Fascynuje mnie kuchnia
tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem
mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta
różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do
wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są
jako warzywny składnik dań a nie osobny
dodatek do potrawy).
Czas: 45 minut
Składniki:
2 pojedyncze piersi z
kurczaka
4 średniej wielkości
ziemniaki
1 jabłko
1 banan
2 duże cebule
6 łyżek oleju z pestek
winogron
200 ml płynnego jogurtu
7,5 dag mleczka kokosowego
w proszku( 1 opakowanie)
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 opakowanie pasty Konokwan
( Tom Kha Paste)*
skórka z 1/2 cytryny
2 liście Kafiru
1 łyżeczka brązowego cukru
trzcinowego nie oczyszczanego
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki curry w proszku
sól
pieprz mielony
1,5 szklanki wody
Pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na gorący olej i zeszklić.
Piersi pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż
lekko zbrązowieje ( ok. 4 minuty).
Dołożyć pastę Tom, listki Kafiru, otartą skórkę z
cytryny i koncentrat .
Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jabłko.
Dołożyć do garnka.
Wlać wrzątek.
Wsypać mleko kokosowe.
Gotować ok.30 minut.
Obrać banana i pokroić w plastry dołożyć do curry .
Gotować 5 minut .
Wymieszać z jogurtem.
Doprawić do smaku papryka mieloną cukrem , curry w
proszku, solą i pieprzem.
* Można doprawić dodając swoje przyprawy( trawę
cytrynową, olej palmowy, cukier, sok z limonki, odrobinę pasty krewetkowej ).
1 komentarz:
Fantastic!
Prześlij komentarz