piątek, 16 sierpnia 2013

Filety z łososia z masłem cytrynowym


Lubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej  nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia,  wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym.




Czas: 30 minut


Składniki:


2 kawałki filetu z łososia ze skórą

1/2 cytryny

4 łyżeczki masła

sól

szczypta pieprzu mielonego

2 łyżki mąki

6 łyżek oleju z pestek winogron


Oskrobać z łusek skórę łososia ( jeśli nie były oskrobane wcześniej). Umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku.

Otrzeć skórkę z cytryny. 



Wycisnąć z cytryny sok ( odlać 2 łyżeczki) i zalać filety. Zostawić na 10 minut.



W miseczce utrzeć masło, skórkę cytrynową, sok z cytryny( 2 łyżeczki) i szczyptę soli. Uciera się trudno bo trzeba spowodować połączenie masła z sokiem ( jeśli użyjemy miękkiego masła nie będzie problemu ).Wstawić do lodówki na czas smażenia łososia.



Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.



Posolić, posypać szczyptą pieprzu i oprószyć mąką.



Na patelni rozgrzać olej. Kłaść filety na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony.



Podawać kładąc na gorący filet kulkę ( z 2 łyżeczek) masła cytrynowego i natychmiast podawać.


* Podałam z frytkami (kupnymi - upieczonymi w ActiFry , bo wpadł na obiad wnuk i za dużo  musiała  bym obierać na ostatnią chwilę ziemniaków :) ) , a do tego mieszankę kolorowych sałat z cytrynowo-pomarańczowym dresingiem.

Brak komentarzy: