środa, 14 sierpnia 2013

Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem


Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy.



Czas: 15 minut


Składniki:






kilka gałązek tymianku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju z pestek winogron

sól

pieprz mielony

szczypta mielonej papryki

mieszanka kolorowych sałat ( po małej porcji na osobę)

dresing do sałaty ( ulubiony po łyżeczce - ja zrobiłam z oleju, soku z cytryny , soli , cukru i pieprzu)


Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnuszku roztopić masło. Włożyć warzywa , podgrzać.


Usiekać otarte świeże listki tymianku i dodać do warzyw.


Utłuc na puree . Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Mięso oprószyć papryką


obsmażyć na rumiano na oleju.



Umyte sałaty polać dresingiem


Podawać usmażone mięso z puree warzywnym i sałatą.


* Oczywiście można podać do tego jeszcze gotowane ziemniaki , ale nam wystarczyło samo mięso i warzywa.

Brak komentarzy: