Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do
zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też
przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych
w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z
zupy.
Czas: 15 minut
Składniki:
kilka gałązek tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
szczypta mielonej papryki
mieszanka kolorowych sałat ( po małej
porcji na osobę)
dresing do sałaty ( ulubiony po
łyżeczce - ja zrobiłam z oleju, soku z cytryny , soli , cukru i pieprzu)
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
W garnuszku roztopić masło. Włożyć warzywa , podgrzać.
Usiekać
otarte świeże listki tymianku i dodać do warzyw.
Utłuc na puree . Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Mięso oprószyć papryką
obsmażyć na
rumiano na oleju.
Umyte sałaty polać dresingiem
Podawać usmażone mięso z puree
warzywnym i sałatą.
* Oczywiście można podać do tego
jeszcze gotowane ziemniaki , ale nam wystarczyło samo mięso i warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz