wtorek, 13 sierpnia 2013

Bulion na wzmocnienie


Od zawsze jeśli ktoś w domu chorował podawało mu się do picia bulion. I to zarówno przy przeziębieniach jak i w przypadku innych chorób jako wzmocnienie. Ostatnio i Mama i ja mamy trochę problemów ze zdrowiem i nie bardzo mamy ochotę na jedzenie, a taki bulion zasypany kaszą da się po prostu wypić.



Czas : 2 godziny

Składniki :
1 duża ,,pałka" z indyka
1 górna część udka z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka
1/2 kręgosłupa z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 małe cebule
1/3 pora
3 małe liście laurowe
1 goździk
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego
ok.6 łyżeczek kaszki kukurydzianej błyskawicznej
2 łyżeczki kaszy manny
kilka gałązek lubczyku
1/3 łyżeczki soli
maggi w płynie
4 szklanki wody

Umyć mięso.Zalać wodą i zagotować.


Zlać płyn , a mięso opłukać. Włożyć do czystego garnka.


Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki .
Warzywa opiec na  suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) .Obok warzyw wrzucić przyprawy .


Przełożyć do garnka obok mięsa . 
Zalać wodą. Posolić.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.


Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody).


Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić.


Kaszę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do bulionu( powinno go zostać na koniec gotowania ok. 2 szklanki ).Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei".


Doprawić zupę do smaku maggi.

1)-Mięso na bulion specjalnie dobieram różnorodne bo z takiego najlepiej się wygotowuje aromatyczny wywar - lotki , kręgosłup , skrzydełka dają ,,kleistość", a indyk i udko smak.

2)-Nie określam dokładnie ilości kaszy bo czasem zostanie więcej bulionu , a czasem mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w bulionie i będzie za rzadki to dosypuję po trochę i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była gęstości ciasta naleśnikowego.

3)-Z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp( z drobnego) , a pałkę i udko użyć na drugi obiad.

4)-Z warzyw z zupy robię sałatkę lub jarzynkę 

5)-Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).

2 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

Grażynko, przy zdrowotnych kłopotach kiedy taki bulion ma być pożywny i zdrowszy to polecam zastąpić kaszkę mannę jaglaną - zdecydowanie zdrowsza i polecana nawet ciężko chorym oraz rekonwalescentom

Unknown pisze...

Wiem Izuniu- ostatnio gotowałam na okrągło po szklance właśnie z jaglaną , ale Mama się zbuntowała i poprosiła o kukurydzianą.
Podtykam Mamie jaglaną dość często bo ,,odkwasza" organizm a przy jej problemach to się przydaje.