Uwielbiam faszerowane warzywa. Cenię
też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych
ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady
zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako
nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos
pomidorowy z serami.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 małe kotleciki mielone *
ogórek ( dość szeroki)*
1 duży pomidor ( najlepiej malinówka)
4 suszone pomidory w oleju
2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
2 serki topione tzw. ,,
trójkąciki" ( kremowe)
plaster sera Cheddar ( tak ok. 3 łyżki
utartego)
3/4 szklanki wody
sól
cukier
pieprz czarny
papryka mielona
maggi w płynie
Umyć ogórka. Odciąć końcówki. Pokroić
na 3 cm kawałki ( na osobę 3-4 sztuki).
Wydrążyć pestki małą łyżeczką ( na
wylot).
Kotlety mielone pokroić na kawałki i
wypełnić nimi puste miejsca w ogórkach.
Ułożyć nadziane ogórki w garnku do
gotować 15-20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( sprawdzam czy jest
miękki patyczkiem do szaszłyków).
Pokroić pomidora odrzucając skórkę.
Usiekać drobno suszone pomidory.
Wrzucić na rozgrzany olej od
suszonych pomidorów i chwilę smażyć.
Dorzucić pokrojone suszone pomidory.
Zalać wodą i gotować 10 minut.
Dołożyć oba sery i ogrzewać by się
roztopiły.
Przelać do malaksera i zmiksować.
Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną,
maggi i cukrem.
Podawać ogórki z sosem z chrupiącą
bagietką, ziemniakami lub ryżem na sypko.
* Normalny kotlet mielony ( chodzi o
średnią wielkość ) wystarcza na napełnienie ok. 9 sztuk ,,kubeczków"
ogórkowych , czyli starcza dla 3 osób ( trzeba wtedy pokroić więcej ogórków).
2 komentarze:
Bardzo ciekawe :D I jaki pyszny sosik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Takie specjały to tylko u Buni:)
Prześlij komentarz