Zauważyłam , że spisałam i wstawiłam
na swoim blogu i profilach które mam na stronach kulinarnych różne wersje
podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą.
Z reguły kiedy planuję żurek lub
barszcz biały to robię go na białej kiełbasie .
System jest prosty : wywar z
obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle (
podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są
to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i
dodatkami.
Czas:15 minut
Składniki:
3 białe surowe kiełbasy
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 cebula
szczypta cukru
szczypta pieprzu mielonego
maggi w płynie
woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak
mocny mam zakwas - jeśli używa się barszczu z torebki to bierzemy tyle na ile
jest opakowanie)
natka pietruszki
Dobrze związane kiełbaski zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut.
Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **.
Obrać cebulę i pokroić w cienkie
piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać
szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ).
Rozgarnąć cebulę i włożyć kiełbaski.
Dodać masło. Podsmażyć kiełbaski na
rumiano z obu stron.
Zdjąć kiełbaski z patelni .
Wlać śmietankę. Zagotować na małym
gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki.
Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w
sosie.
Podawać z ziemniakami puree , surówką
posypane resztą usiekanej natki pietruszki.
* Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko
sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u
większości gotujących, a do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia.
** Wywar ostudzić i wstawić do
lodówki na zrobienie zupy drugiego dnia ( no chyba , że gotujemy od razu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz