W zasadzie jest to cały zestaw II
Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i
połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z
czarnej porzeczki.
Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku
smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem ,
słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki.
Czas: 45 minut
Składniki:
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 twarde gruszki
20 dag ryżu parabolicznego
2,5 szklanki bulionu ( może być
warzywny lub drobiowy - może być z kostki)
sól
pieprz mielony
papryka mielona
mąka do oprószenia
1 goździk
kilka nitek szafranu
listek Kafiru ( lub kawałek skórki
cytrynowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub
kawałek laski wanilii)
1 szklanka wody
4 łyżeczki konfitury z czarnej
porzeczki - kwaskowatej
5 dag masła
8 łyżek oleju z pestek winogron
natka pietruszki
Przygotować syrop. Wsypać do garnka
cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru.
Wlać wodę i zagotować.
Umyć i przekroić na połówki gruszki.
Usunąć gniazda nasienne. Obrać.
Włożyć połówki gruszek i gotować na
małym gazie aż zmiękną ( zostawić w syropie do czasu podania - mają być
przestudzone).
W garnku o grubym dnie rozgrzać
połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie
ziarenka pokryły się tłuszczem.
Wlać bulion i gotować na małym gazie
aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki.
Osuszyć wątróbki drobiowe.
Posypać solą , pieprzem, mieloną
papryką.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść
wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę
masła i chwilę dusić .
W tym momencie ryż powinien już być
dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem.
Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić
miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki.
Podawać na świeżo.
* Syrop po gotowaniu gruszek można
wykorzystać jako bazę do napojów , kompotu , lub zawekować w słoiku i użyć do
następnych gruszek jak sie będzie je robić.
** Jeżeli mamy problem ze zgraniem
czynności ryż można ugotować wcześniej i zawinąć w koc by nie ostygł, potem
przygotować gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę.
*** Ilość wątróbki można zwiększyć bo
niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i
potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek
ryżu i 2 wątróbki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz