Może się wydawać , że to
ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania.
Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też
skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym
smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 duże pietruszki ( korzeń ) lub
pasternaki
1/3 banana
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
( natki pietruszki)
Obrać, umyć i pokroić pietruszkę.
Zalać niewielką ilością wody , Wsypać
szczyptę soli i ugotować do miękkości.
Odcedzić . Zrobić puree.
Obrać banan i pokroić pół na puree z pietruszki.
Dodać masło .Doprawić szczyptą soli.
Wymieszać z usiekaną zieleniną.
* Chyba bardziej pasowała by tu natka
pietruszki ale miałam pod ręką tylko tymianek. Moim zdaniem można spróbować
doprawienia grubo mielonym pieprzem lub utartą gałką muszkatołową.
Podałam do białej kiełbasyobgotowanej - obsmażanej.
1 komentarz:
ooo ciekawa jestem jak to smakuje, koniecznie muszę wypróbować :)
Prześlij komentarz