środa, 18 września 2013

Buraczki zasmażane z tymiankiem


Buraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach   tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami.
Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała.
I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale.



Czas : 10 minut

Składniki :

1 szklanka ugotowanych i utartych na drobnych oczkach tarki jarzynowej buraczków *
1,5 łyżki masła
sól czarna ( himalajska w młynku) do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
sok z cytryny do smaku
2 łyżki  mąki
3 łyżki usiekanych otartych listków świeżego tymianku

W garnuszku rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę.


Włożyć buraczki i wymieszać z zasmażką. Chwilę smażyć mieszając.


Posypać tymiankiem. Zamieszać.


Doprawić sokiem z cytryny , solą i pieprzem do smaku.


Podawać lekko przestudzone.

Podałam do duszonych żeberek z kaszą gryczaną ( wyszła porcja na 2 dni).


* Albo 2 średnie buraki surowe ugotować do miękkości , obrać i utrzeć.

1 komentarz:

Magda pisze...

uwielbiam takie buraczki! do mięska idealne :-)