Buraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze
są utarte na grubych oczkach tarki
jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami ,
żurawiną, czarna porzeczką, malinami.
Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim
doprawiała.
I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji
smakują wspaniale.
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka
ugotowanych i utartych na drobnych oczkach tarki jarzynowej buraczków *
1,5 łyżki masła
sól czarna (
himalajska w młynku) do smaku
pieprz grubo mielony
kolorowy do smaku
sok z cytryny do
smaku
2 łyżki mąki
3 łyżki usiekanych
otartych listków świeżego tymianku
W garnuszku rozgrzać
masło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę.
Włożyć buraczki i
wymieszać z zasmażką. Chwilę smażyć mieszając.
Posypać tymiankiem.
Zamieszać.
Doprawić sokiem z
cytryny , solą i pieprzem do smaku.
Podawać lekko
przestudzone.
Podałam do duszonych
żeberek z kaszą gryczaną ( wyszła porcja na 2 dni).
* Albo 2 średnie buraki surowe ugotować do miękkości ,
obrać i utrzeć.
1 komentarz:
uwielbiam takie buraczki! do mięska idealne :-)
Prześlij komentarz