Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + ryż + marchewka z groszkiem.
A , że dzięki temu miałam więcej czasu zajęłam się melonem.
Syn kupił bez uzgodnienia z Mamusią ( to znaczy z moimi
planami) melon kantalupa .
Jakoś nikt nie miał ochoty na
wyjadanie go ot tak sobie łyżeczką. Postanowiłam podać go w kilku małych
,,przegryzajkach". Na początek padło na koreczki. Tradycyjnie melon
kojarzymy z szynką parmeńską. Ale po pierwsze w domu nie było, po drugie nie
przepadam za tego typu szynkami.
Powyciągałam co było w lodówce i
zaczęłam eksperymenty metodą prób i błędów- biorąc po kawalątku melona i zestawiając
je z innymi produktami.
I chyba moje kubki smakowe dziwnie
pracują bo najbardziej smakuje mi w zestawieniu ekstremalnym.
Kto odważny niech spróbuje.
Czas: 5 minut
Składniki:
1/8 melona kantalupa
ostre salami w plasterkach ( małych)-
ilość zależy od ilości kulek jakie wykroimy z melona
kiszony ogórek ( jędrny)
natka pietruszki do dekoracji
świeżo grubo mielony pieprz - opcjonalnie
Wykroić kawałek melona i małą
łyżeczką do wycinania kulek z melona wydrążyć miąższ ( omijając pestki lub
usuwając je wcześniej). .Posolić kulki grubo mieloną solą i
zostawić na moment.
W połowie kulek naciąć spodnią część
tak by po postawieniu na płaskim stała.
Ogórek pokroić w cienkie plasterki -
połowę ilości kulek z melona.
Przygotować ,, kwiatki " z
salami zwijając je i spinając wykałaczką.
Spinać koreczki dając na spód kulkę
melona z płaskim spodem, na nią plasterek ogórka, drugą kulkę z melona . Wbić w
to wykałaczkę z salami tak by całość była stabilna.
Udekorować listkiem natki pietruszki.
Podawać na świeżo.
Ja przed zjedzeniem posypałam lekko
grubo zmielonym pieprzem bo salami nie była z tych mocno pikantnych - ale to
już każdy musi sam ocenić po pierwszym koreczku :).
Proponuję po prostu obok koreczków
postawić młynek z pieprzem.
Teraz jak smakują : słodycz melona spotyka
się raptem z kwaskowatym ogórkiem. Potem znów słodycz i pikantne salami. Moim
zdaniem smaczne .
Proponuję odważnym i szukającym nowych wyzwań smakowych.
2 komentarze:
Zadziwiająca konfiguracja ;-) ciekawa jestem smaku !
A żebyście widzieli miny moich domowników - bezcenne :).
Wydaje mi się , że cały cymes polega na tym by melona dobrze posolić , by salami było pikantne .I by podawać świeże i posypać pieprzem przed samym zjedzeniem.
To daje taką kombinację smakową jak słodka gruszka z chrzanem wasabi , albo brzoskwinie z syropu i anchois.
Prześlij komentarz