niedziela, 22 września 2013

Rosół aromatyzowany świeżą papryką


Od jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę.

Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny.





Czas: 2,5 godziny


Składniki:


4 górne udka z kurczaka

2 pojedyncze piersi z kurczaka

korpus , skrzydełka , szyja - tzn. wszystko to co zostaje po wyluzowaniu piersi i udek *

6-8 szalotek lub 1 duża cebula biała

3 duże marchewki

1 pietruszka

biała część z dużego pora

kawałek selera wielkości pietruszki

kilka gałązek lubczyku

3 małe listki laurowe

4 ziela angielskie

6 ziaren czarnego pieprzu

2 goździki

2 kawałki suszonego grzyba ( najlepiej kapelusz malutkiego prawdziwna)

maggi w płynie

sól do smaku

1 świeża papryka ( użyłam żółtej ale może być każda)

pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

cienki makaron nitki ( ok. 40 dag)

6 szklanek wody

natka pietruszki do posypania



Umyć i podzielić na kawałki kurczaka. Ułożyć w dużym garnku.



Warzywa obrać i umyć. Pokroić ( na części szalotek zostawić brązową łuskę zewnętrzną).

Rozgrzać suchą dużą patelnię i ułożyć na niej wszystkie warzywa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. W ten sposób ulegają karmelizacji zawarte w warzywach naturalne cukry i nadają rosołowi smak i kolor .



Przełożyć warzywa do garnka z mięsem. Dorzucić lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, goździki, suszone grzyby.



Na patelnię po warzywach wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Dolać resztę wody, łyżkę maggi w płynie .Posolić 1/3 łyżeczki soli.

Doprowadzić do wrzenia.

Skręcić gaz i gotować na małym ok. 2 godzin (rosół ma ,,pyrkać"). 

Wyłowić mięso * i warzywa**. 

Przecedzić i doprawić rosół do smaku.

Wrzucić paprykę i gotować  10 minut.



Paprykę odłożyć osobno i pokroić w cienkie paseczki.



W międzyczasie ugotować i odcedzić makaron.



Podawać układając na talerzu porcję makaronu, zalewać gorącym rosołem. Makaron posypać  paskami  papryki , natką pietruszki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.


* ,,Rozbierałam" 2 kurczaki i podzieliłam tak , że pałeczki z obu odłożyłam razem, 2 pojedyncze piersi zapakowałam osobno, 1 korpus + 2 skrzydełka przeznaczyłam na wywar do jakiejś innej zupy , a z tego co wymieniłam ugotowałam rosół.




*** Z tych proporcji wyszło mi 4 spore porcje rosołu z makaronem, 4 porcje kurczaka w potrawce, 4 porcje pierogów z  czystą zupą pomidorową dopopicia ( po filiżance) i sałatka warzywna ( dodałam ziemniaki , jajka , majonez i przyprawy).

2 komentarze:

Anna pisze...

Wspaniały , prawdziwy rosołek z nutką papryczki.Dziękuję za wspaniałe inspiracje

Anonimowy pisze...

Pyszny!