Od jakiegoś czasu odeszłam od
tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z
kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo
zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa
cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę.
Nadal jest to rosół ale przestaje być
monotonny.
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
4 górne udka z kurczaka
2 pojedyncze piersi z kurczaka
korpus , skrzydełka , szyja - tzn.
wszystko to co zostaje po wyluzowaniu piersi i udek *
6-8 szalotek lub 1 duża cebula biała
3 duże marchewki
1 pietruszka
biała część z dużego pora
kawałek selera wielkości pietruszki
kilka gałązek lubczyku
3 małe listki laurowe
4 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
2 goździki
2 kawałki suszonego grzyba (
najlepiej kapelusz malutkiego prawdziwna)
maggi w płynie
sól do smaku
1 świeża papryka ( użyłam żółtej ale
może być każda)
pieprz kolorowy grubo mielony do
smaku
cienki makaron nitki ( ok. 40 dag)
6 szklanek wody
natka pietruszki do posypania
Umyć i podzielić na kawałki kurczaka.
Ułożyć w dużym garnku.
Warzywa obrać i umyć. Pokroić ( na
części szalotek zostawić brązową łuskę zewnętrzną).
Rozgrzać suchą dużą patelnię i ułożyć
na niej wszystkie warzywa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. W ten sposób
ulegają karmelizacji zawarte w warzywach naturalne cukry i nadają rosołowi smak
i kolor .
Przełożyć warzywa do garnka z mięsem.
Dorzucić lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, goździki,
suszone grzyby.
Na patelnię po warzywach wlać pół szklanki wody i zagotować-
przelać do garnka. Dolać resztę wody, łyżkę maggi w płynie .Posolić 1/3
łyżeczki soli.
Doprowadzić do wrzenia.
Skręcić gaz i
gotować na małym ok. 2 godzin (rosół ma ,,pyrkać").
Wyłowić mięso * i warzywa**.
Przecedzić i doprawić rosół do smaku.
Wrzucić paprykę i gotować 10 minut.
Paprykę odłożyć osobno i pokroić w
cienkie paseczki.
W międzyczasie ugotować i odcedzić
makaron.
Podawać układając na talerzu porcję
makaronu, zalewać gorącym rosołem. Makaron posypać paskami
papryki , natką pietruszki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.
* ,,Rozbierałam" 2 kurczaki i
podzieliłam tak , że pałeczki z obu odłożyłam razem, 2 pojedyncze piersi
zapakowałam osobno, 1 korpus + 2 skrzydełka przeznaczyłam na wywar do jakiejś
innej zupy , a z tego co wymieniłam ugotowałam rosół.
*** Z tych proporcji wyszło mi 4
spore porcje rosołu z makaronem, 4 porcje kurczaka w potrawce, 4 porcje pierogów z czystą zupą pomidorową dopopicia ( po filiżance) i sałatka warzywna ( dodałam ziemniaki , jajka ,
majonez i przyprawy).
2 komentarze:
Wspaniały , prawdziwy rosołek z nutką papryczki.Dziękuję za wspaniałe inspiracje
Pyszny!
Prześlij komentarz