Słodkawo-pikantna zupa krem z melona
, pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być
serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut
pracy i już.
Czas: 15 minut
Składniki:
3/4 - 1 sztuki melonaKantalupa ( miałam odciętą ćwiartkę dla tego dałam mniej- można dać cały
średni)
1 duża biała cebula
3 pietruszki ( korzeń - średnie)
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
szczypta kurkumy
natka pietruszki do posypania
3 kromki bułki pełnoziarnistej
3 łyżki utartego sera ( pikantnego)
3 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Obrać pietruszki i pokroić na małe
kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Melon przekroić i usunąć pestki .
Odciąć skórkę. Pokroić miąższ w kostkę.
Wrzucić melon , cebulę i pietruszkę do garnka. Zalać wodą. Lekko
posolić. Gotować 20 minut.
Przelać zawartość garnka do malaksera.
Dodać szczyptę kurkumy by wzmocnić
pomarańczowy kolor zupy ( jak nie będzie to nie szkodzi- smaku to nie zmienia a
tylko sprawia, że jest bardziej intensywny kolor ). Zmiksować razem ze
śmietanką i masłem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić bułkę w plastry.
Kromki bułki posmarować masłem i
posypać tartym serem - zapiec sera się
rozpuści.
Posypać grzanki pieprzem .
Podawać posypaną natką
pietruszki w kokilkach .Obok położyć
grzankę.
Ja posypałam w ,, kubaskach" po
wierzch czarną solą himalajską ( dla dekoracji i do smaku )- ale to dla tych
którzy wolą dosolone potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz