czwartek, 26 września 2013

Placki z cukinii , jabłek i puree ziemniaczanego


Delikatniejsze od placków ziemniaczanych. Takie sezonowe placuszki.W okresie jesiennym staram się wykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. 
Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze.
Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono.




Czas: 30 minut


Składniki:


1 cukinia ( ok. 30 dag)

2 duże kwaskowate jabłka

2 szklanki puree ziemniaczanego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

olej  z pestek winogron do smażenia

śmietana kwaśna -opcjonalnie

cukier ( może być brązowy)- opcjonalnie

żurawina do mięs ( lub inna kwaskowata konfitura) -opcjonalnie



Cukinię umyć. Odciąć oba końce, ściąć przebarwienia ze skórki.



Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka).

 Jabłka umyć. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Obrać. 




Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) do cukinii.



Wymieszać cukinię z jabłkiem i odcisnąć sok.




Dodać jajko i mąkę- posolić i dobrze wymieszać.




Dołożyć puree ziemniaczane i wyrobić dokładnie.




Na patelni rozgrzać olej.


Formować dłońmi okrągłe placuszki, spłaszczać je i kłaść na gorący olej.




Smażyć z obu stron na rumiano .




Podawać  lekko schłodzone.
Z tej porcji wychodzi ok. 20-25 sztuk placuszków.

Brak komentarzy: