Prosty smażony na maśle filet z
pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest
sezon na paprykę i pomidory.
Dałam sporo przypraw
i wyszedł ekstra.
Do tego kremowe maślane puree
ziemniaczane.
Czas:30 minut
Składniki:
4-5 porcji filetu z pstrąga ze skórą
mąka do oprószenia
1/4 cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do
smaku
szczypta mielonej słodkiej papryki
cukier do smaku
1 łyżeczka Jarzynki ( Vegety ,
Kucharka itp.)
1 mała papryka ( pomarańczowa)
1 duży pomidor
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3-4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
Pstrąga umyć i osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi. Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny, posolić ,
posypać pieprzem i mieloną papryką. Zostawić na 10 minut.
Wyjąć osuszyć ponownie.
Posolić i
posypać pieprzem.Oprószyć mąką.
Cebulę pokroić drobno i wrzucić do małego garnuszka na rozgrzaną łyżkę oleju- posypać szczyptą
cukru. Smażyć mieszając aż zrobi się szklista.
Dołożyć pokrojoną drobno paprykę i
pomidora. Smażyć mieszając aż zmięknie.
Wlać wodę .Posolić szczyptą soli ,
posypać pieprzem, dodać mieloną paprykę, Jarzynkę, szczyptę cukru, ziele
angielskie i liście laurowe.
Dusić sos na małym gazie 15 minut- doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać pozostały olej z
masłem. Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron.
Podawać z puree ziemniaczanym
oblanego sosem i posypanego resztą natki *
* Chociaż moja rodzinka upiera się by
jadać go nietypowo tzn. z frytkami i kiszoną kapustą obgotowaną z kminkiem ( i
wcale im nie przeszkadza , że przecież
pstrąg jest oblany sosem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz